Det regnar och regnar. Nu måste väl våra vattenmagasin vara fyllda efter sommarens låga nivåer. Nu känns det som vi behöver lite mer av vår kära sol. Vi får i alla fall hoppas att solen kommer till det stundande höstlovet. Det känns inte länge sedan vi började efter sommaren och nu är det snart dags för läsårets första lov, v 44.

Det går magsjuka i klassen och vi vill påminna er om att det är 48 timmar som gäller innan man får komma tillbaka till skolan. Det kan även yttra sig i magsmärtor och diarré. Så snälla respektera detta så slipper många kanske besväret. Det finns även barn och vuxna på skolan som lider av diabetes och för dessa är magsjuka mer än bara otrevligt och kan ge stora komplikationer.

Denna veckan har vi arbetat med bokstaven Nn. Det verkar vara en klurig bokstav för vi har märkt att flera barn har haft svårt att komma ihåg den. Men vi arbetar på så den ska sitta innan vi börjar med nästa bokstav. Vi har också läst en läsförståelseuppgift tillsammans. Den handlade om en hamster.  En del handlade om ord som skulle kombineras med en bild. Sedan var det frågor till texten som vi svarade på. Sedan har vi fortsatt med Arktibus ögon. Denna gången så var det ett spel på slutet som de fick spela med en eller ett par kompisar.

När vi hade engelska gjorde de en sida i vår arbetsbok och sedan fick de träna på siffrorna enskilt. Det gäller att koppla t.ex five till siffran fem utan att räkna sig fram till siffran.

I matten har vi arbetat med sambandet mellan addition och subtraktion (3+4=7, 4+3=7,   7-4=3 och 7-3=4), målat likadant mönster, subtrahera och kontrollera med addition, talet åtta, arbetat med mönster och ritat två färre.

I No fortsätter vi med temat-kroppen och har lärt oss mer om våra lungor, hjärtat och blodets funktion. Vi har även varit i skogen och observerat hösten. Denna gång låg fokus på djur. 11 olika sorters djur hittades. Det var bland annat en kopparödla, igelkott, bärfis, larv, tusenfoting, spindlar och några andra mindre insekter. Barnen är så nyfikna och ställer så kloka frågor. De är även duktiga på att jämföra egna erfarenheter med det som kommer upp.

Vi har haft klassråd och pratat om hur alla på skolan ska ta ansvar så att alla ska känna sig välkomna och trygga på skolan. Bara något så enkelt som att säga “Hej!” till någon betyder mycket. Vi kom även fram till att man kan hälsa på barn/vuxna på skolan som man inte känner. Och självklart svarar man om någon hälsar. Antigen muntlig eller med en gest.

Här kommer viktig information om vår skolgård från våra rektorer.
Skolgården191015

Håkan Bråkan får följa med Tuva hem under helgen.