Nu lackar det mot jul, ja i alla fall Lucia. Vi kommer att ha ett Luciatåg tillsammans med de två övriga ettorna tisdag den 10 december på morgonen. Jag återkommer senare med exakt tid.

arbetar vi med denna veckan. Barnen var snabbt med på noterna när jag på måndagen när jag inledde med att repetera ljudet för t genom att säga det flera gånger i snabb följd. De var inga problem för dem att komma ihåg vilken bokstav vi gått igenom före lovet. Innan lovet gjorde vi också en gemensam läsförståelseuppgift. Det var ett vykort som vi utgick ifrån. Många barn hade inte en aning om vad det var så jag fick berätta om hur det var när jag var liten. Ibland känner man sig som man är från “1800 kallt”. Det uttrycket kanske också är det. Utvecklingen har ju gått otroligt snabbt de senaste årtiondena. Nästa gång är det en serie. Det känner kanske barnen till. Eller? Det kanske inte heller är så vanligt längre.

I matten har vi arbetat med siffrorna 9 och 10. Sedan arbetade vi tillsammans med räkneberättelser (problemtal).  Först läste vi  en räkneberättelse tillsammans. Vi läste noga igenom så vi fick reda på vad vi skulle göra flera gånger. Det är viktigt att göra när man löser räkneberättelser eftersom det inte räcker att läsa igenom en gång. Så 3-4 gånger bör man läsa för att veta vad man ska räkna ut. Först ritade vi, sedan tecknade vi ner talet och räknade ut svaret. Det sista vi gjorde var att skriva ett svar på frågan. Varje räkneberättelse slutar med en fråga. Skulle den inte göra det skulle det bara vara en berättelse.  Efter det gjorde vi en räkneberättelse tillsammans som vi sedan löste på samma sätt. Vi har också arbetat med dubbelt-hälften. Dubbelt-hälften kan vara lite trixit för en del barn så prata gärna med ert barn hemma eller någon praktisk liten sak som att göra dubbel sats med muffins. Hälften går också bra men blir säkert inte lika populärt.

På fredagens utepass har vi räknat dubbelt.

Tillsammans klurade vi ut att 2 blev 4 som blev 8 som blev 16. Sista utmaningen var att i grupp om tre, räkna ut vad det blir om vi dubblar 16. Några lade i högar om fem, andra i rader om fem.

Barnen tyckte det var lätt att hitta kottar. Vi får se om de tycker det är lika lätt när vi får mer snö. En jämförelse med att när snön lägger sig på marken blir det svårare för djuren att hitta mat.

I engelskan har vi börjat med att lyssna, läsa en text med bilder till. Den handlade om familjen som boken handlar om.

No: Vi har pratat, läst och sett film om vad vi behöver för att må bra. Stress är något vi inte vill ha för mycket av. Barnen fick berätta vad som stressade dem. Det som stressade flest var tids- relaterat. Man ska skynda sig att gå upp, klä på sig, äta upp, komma in, göra klart i skolan, när man spelar spel på dator/surfplatta och hinna till aktiviteter. Vi har också fått följa matens väg genom kroppen.

Håkan Bråkan fick följa med Michella hem.